Både Fanny och Malin kommer från Chongqing i mellersta Kina. Födda 2004 hamnade de båda på samma barnhem i Youyang en bit utanför miljonstaden. Och Tiger och Glittra är deras randiga katter som har samma mamma.

Både Fanny Lindblad och Malin Lindeberg har följts åt genom åren genom de årliga träffar som föräldragruppen till adoptivbarn som lämnade Kina 2005 anordnar. Det blir ungefär 40 personer, föräldrar, ”kinasystrar” och syskon. Det går inte att dra några generella slutsatser om barnen som nu är i genomsnitt nio år gamla. Istället har varje barn sin egen historia, men vi har talat med två av barnen, Fanny och Malin vårvintern 2013.

– Emanuel har ju lärt mig en hel del, säger Fanny om sin tolvårige bror. Det är kul också med att ha en storebror. Han har varit lite av en förebild för henne.

Emanuel Lindblad var med familjen till Kina 2005. – Det var roligt, varmt och ett paradis för en fyra och ett halvtåring, berättar han. Han kommer speciellt ihåg en leksaksaffär i jätteformat. Men det var jobbigt senare när Fanny kommit. Förmodligen är det syskonrivaliteten som började ta form. Men större delen av tiden har de kul tillsammans med till exempel dataspel.

Båda syskonen ägnar sig åt gymnastik. Medan Fanny spelar fiol, ägnar sig Emanuel åt Breakdance och tänker sig någon form av karriär inom den grenen av dans vid sidan av ett vanligt arbete.

Bland Fannys intressen finns fotografering. Hon har ridit tidigare och vill gärna fortsätta med det. I skolan är det engelska och idrott som är favoritämnena. Och att skriva på både dator i skolan och hemma är något av en favorit. Här kommer olika spel som Movie Star Planet och Minecraft in – otroligt inne i den här generationen. Läsning är också kul. Fanny avslutade i dagarna Röde Orm.

Malin Lindeberg ägnar sig som sin ”kinasyster” åt gymnastik men också åt handboll. Hon har också ridit tidigare, tillsammans med Fanny. Malin är också intresserad av musik och spelar blockflöjt. Malin berättar om hur en bra kompis är. – Han eller hon ska vara rolig och snäll. Utöver skolkompisar har Malin bra bästisar i grannflickorna Camilla och Hanna. De är två år äldre respektive ett år yngre, men samspelar bra med varandra.

Ett av Malins specialintressen är dinosaurier. Det började med ett spel familjen köpte, och sedan följde filmer och en show på Globen. Malin kan de flesta namnen på de urtida djuren och i Globen kunde hon säga namnen på alla som kom in på scenen.

Andra intressen är rymden, havet och naturen men också fotografering. Malin tycker om att läsa och skriva. – Siggeböckerna är min favorit just nu, säger hon. Men framför allt är det nog spel som är ett stort intresse. Liksom hos Fanny är det Movie Star Planet och Minecraft.

I Kina kallades barnen från Chongqing för Spice Girls. Det verkar som om det stämmer nu också. Båda tjejerna gillar salt och kryddor, t ex chips eller nötter. Bland maträtterna finns pizza, pasta och nudlar som favoriter. Kinamat överhuvudtaget är förstås gott. Fanny och Malin är oerhört stolta över sitt kulturella ursprung, från Kina. De är intresserade, vetgiriga och bryr sig. Jämfört med andra barn är det måhända den enda skillnaden. Annars är de som vilka barn som helst.

(Ur Att adoptera 2013)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *